09/10/2015

De Makers en Exchange slaan handen in elkaar

Exchange is voortdurend op zoek naar vaklui die écht nog een “stiel” beheersen. In de doellanden van Exchange, hoofdzakelijk SubSaharisch Afrika, vervullen diverse ambachten zoals artisanale voeding, handgemaakte kleding, houtbewerking, meubelmakerij, lederbewerking of het verven van stoffen nog een centrale rol.
De kennis van onze Makers is voor vele van deze bedrijven van goudwaarde. Omgekeerd is een project via Exchange voor de Makers een unieke kans om een doorgedreven interculturele training mee te maken en hun vak in een geheel andere context te beleven.

Vraaggestuurde expertise
Bedrijven en socio-economische organisaties in het Zuiden hebben vaak het potentieel om te groeien (en dus het lokale economische weefsel te versterken), maar niet de middelen om broodnodige expertise van buitenaf in te kopen. Op hun vraag stuurt Exchange daarom professionals van bij ons voor een korte periode van gemiddeld twee weken ter plaatse om als vrijwilliger rond een specifieke problematiek te gaan werken. Soms gaat het over managementaspecten zoals businessplanning, reorganisatie, marketing en financieel beheer. Maar net zo goed gaat het over “hands-on” kennis.

De Makers trekken zuidwaarts
Enkele van onze makers vonden meteen de weg naar het Zuiden. Sharon Duverger die met haar zaak Zonen09 via een online platform naaipatronen aanbiedt, trok onlangs naar Thiès in Senegal om haar kennis rond naaipatronen en –technieken te delen. En Sien Vangompel van Atelier Louie staat dan weer klaar om volgende maand in de Senegalese hoofdstad Dakar een workshop lederbewerking te gaan geven.

Ook interesse om kennis te delen? Meld je aan op de site van Exchange.

Exchange zoekt meubelmakers
Voor een project in Tambacounda, in het hart van Senegal, zoekt Exchange vzw een meubelmaker die zijn of haar ervaring in het vak wil gaan delen via een training bij de lokale Chambre de Métiers.
De opdracht?
Als vrijwilliger trek je ongeveer twee weken ter plaatse om om de lokale ambachtslui kennis bij te brengen over onder meer het ontwerp van meubels, basis houtbewerkingstechnieken, afwerkingsmogelijkheden en kwaliteitsbeheer.

Interesse? Contacteer Stijn Van Bosstraeten op 0478 11 84 97 of via stijn@exchangevzw.be.