Jewelbox

Juweelontwerper
Maker
Annika Ingelaere
Kasteelstraat
4
9940
Ertvelde
annika@ingelaere.be
0478624063 093442107
Ik werk met: 
(Edel)metaal
(Edel)steen
Andere
Leder

720p

Als kind droomde ik al van juweelontwerpster te worden maar werd door mijn ouders hierin tegengehouden omdat dit te weinig toekomstmogelijkheden had.
Het creatieve bloed stroomde door mijn aderen ze stemden dan toch toe om Grafische vormgeving en fotografie aan St-Lucas Gent te gaan volgen.
Ik studeerde in 1994 als Meester in de beeldende kunsten af en in 1995 begon ik dan toch aan mijn opleiding edelsmeden. Mijn leerkracht vroeg me wat mijn drijfveer was om aan de opleiding te beginnen en ik begon dat ik graag “prutste”. De woordkeuze was misschien niet goed gekozen maar het typeert me wel. Ik onderzoek heel graag. Een techniek uitproberen, falen, opnieuw proberen en uiteindelijk erin slagen. Ik wil iets kunnen tot in de diepte en heb het geduld om dit met veel tijd onder de knie te krijgen.
Ik heb jaren gezocht om een link met mijn grafische te vinden en door het emailleren heb ik dit gevonden. Ik kan als het ware schilderen met de poeders, de kleuren, de transparanten, … In het begin zocht ik naar de grens tussen kunst en kitch. Door het combineren van verschillende materialen (ruwe stenen, hout, zilver) vind ik het evenwicht terug. De ruwe stenen/hout zijn dikwijls gevonden voorwerpen die eruit springen door hun vorm of kleur.
Ik probeer ook steeds alles zelf te vervaardigen, tot de sluiting of het oorhaakje toe. Dit maakt elk juweel een uniek stuk.
Ik stel mijn atelier ( http://www.jewelbox.be ) open naar mensen die zelf de investering van een atelier niet zien zitten maar toch zelf een juweel willen vervaardigen op een ambachtelijke manier. Ik begeleid hen erin om hun ideeën om te zetten in een draagbaar juweel.
Sinds dit jaar ben ik ook van start gegaan met een lijn armbanden onder de naam Ikaya ( http://www.ikaya.be ). Het is een combinatie met een metalen stuk (zilver, koper of koper met emaille) met leder. Alles wordt opnieuw met de hand vervaardigd. Voor het logo-ontwerp, drukwerk en website kan ik mijn grafische achtergrond weer aanspreken. De verpakking probeer ik in eerste instantie zelf te vervaardigen uit baalkatoen, bedrukt met het logo. Deze collectie wordt in een aantal zaken te koop aangeboden.