05/10/2015

Plan C en UNIZO worden partners in 'De Makers'

Plan C en UNIZO gaan structureel samenwerken in het kader van de werking rond Maakindustrie en Ambachten 'De Makers'. Samen willen we makers in België activeren om met de circulaire economie aan de slag te gaan.

 " Voor Maak-KMO’s en vaklui is het circulair model een belangrijke voorwaarde voor de toekomst van hun vak en industrie”  -Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder Unizo

Ons land is al eeuwen de bakermat van gereputeerde, kwaliteitsvolle makers. Ze waren en zijn nog altijd de motor van onze economie, de vormgevers van onze dagelijkse leefwereld. De makers van vandaag willen bovendien duurzaam werken.

VIJF OPEN ATELIERS

In vijf open ateliers (hout, metaal, textiel, design en voeding) gaan De Makers van oktober tot maart 2016 op zoek naar de toekomst van het maken. Plan C zal telkens een inhoudelijke bijdrage leveren over de kansen die de circulaire economie te bieden heeft.
De samenwerking komt trouwens niet uit de lucht vallen. Met initiatieven als de Masterclass Circulair Ondernemen, de Additive Design Challenge en Fashion Flows inspireert en activeert Plan C al geruime tijd makers in Vlaanderen die de zaken anders willen aanpakken.

Wat is circulaire economie?

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.