De Makers organiseerden 4 Kennismakers.

netwerkevent-de makers-kennismaker

4. Netwerkvent voor Maak-KMO's en vaklui  - Is het einde van Made-in-China in zicht?
De Chinese beurzen staan in het rood en de overheid voert nog maar eens een renteverlaging in om de economie op te krikken.
In 2014 groeide de economie met 7,4 procent. Dat was de slechtste groei in 24 jaar.
Er wordt gewezen naar de sputterende huizenmarkt, de industriële overcapaciteit en de daling in investeringen door de overheid.
Is een einde van een tijdperk in zicht? Of staan we aan het begin van iets nieuws?
Belgische en Europese bedrijven investeren volop in technologische innovaties. Er wordt geëxperimenteerd met zelfsturende teams en human centered production wordt een term. Ook innovaties in klassieke business modellen zorgen voor een omslag. Wat is bijvoorbeeld open source, sharing economy, access over ownership, circular economy , e-commerce of radical transparency en hoe kan jouw bedrijf er iets van opsteken?
Tijdens dit event staan we stil bij de impact van een economische crisis in China en verschuiving naar nieuwe productiemodellen en business innovaties in België.
Locatie: Flanders Make Campus Arenberg, Celestijnenlaan 300 - bus 4027, 3001 Heverlee
Inschrijven kan u hier.3. Is uw maakproces nog up-to-date?
- 24 juni 2015 - Howest - Industrial Design Center, Kortrijk
Aan inspiratie geen gebrek om de nieuwe vakman of de maak-KMO van de toekomst te worden. Maar hoe begin je aan een nieuw productieproces? Welke nieuwe technologie versterkt net jouw ambacht? Mocht het zo eenvoudig zijn als de aankoop van een machine en het invoeren van een standaardprogramma had jouw atelier of machinepark er al lang anders uitgezien.
Voor makers, zowel in ambacht als industrie, zijn er productiemethoden en technologieën in opmars die de maakindustrie van morgen ingrijpend zullen wijzigen. In dit event reiken we je contacten en tools aan om je productiemethodes kritisch onder de loep te nemen. Makers getuigen over hun ervaringen en experten bezorgen je hun visitekaartje. Slim produceren in Belgie kan.
kennismaker-howest-de makers-netwerkeventProgramma
Bezoek aan expo Industrieel Productontwerpen 2015
Uitdagingen voor Belgische Makers - Bart Wallays, segmentdirecteur UNIZO
Creativiteit en Innovatie, een dialoog tussen Onderwijs en Industrie - Roel Vandommele, opleidingsdirecteur Howest, Kortrijk
De Maakindustrie heruitgevonden - Ellen De Vos, projectmanager IDC
Thema's:
Nieuwe technologie als tool in een ambachtelijk maakproces
** Ontwerpen voor kleine series. Een nieuwe ontwerpmethodologie werd ontwikkeld om te produceren voor kleine oplages - Yannick Christiaens, Industrial Designer Ugent campus Kortrijk IDC.
** Van Klankbord naar Carbon. Hoe nieuwe materialen mogelijkheden bieden tot het maken van luideren en betere akoestische instrumenten.
Tim Duerinck - Instrumentenbouwer en Matthieu Libeert, Product Designer MAT2Composites.
Anders maken, door en voor KMO's
** Van KMO naar fabriek van de toekomst. Made Different begeleidt bedrijven in een transformatieproces, om concurrentieel te kunnen blijven produceren in België.
Herman Derache - Managing Director SIRRIS.
** Hoe productietijd verkorten van dagen naar uren. Panimpex uit De Panne produceert manometers voor koel- en aircotechniek. De productieaansturing werd verbeterd, gebaseerd op de aanpak van Toyota. Christopher Peirs - Operations Manager Panimpex.

2. Wie wordt de Netflix van de Maakindustrie? - 26 november 2014 - Imec - Leuven
Nieuwe technologieën hebben vandaag het potentieel om volledige sectoren te hertekenen. Denk aan de invloed die muziekdownloads hebben gehad op de muziekindustrie, of wat de taxi-applicatie Uber teweeg brengt in de taxiwereld. Recent nog schudde het online tv-kanaal Netflix de Vlaamse mediasector wakker. Maar denk ook aan de vele nieuwe bedrijven die apps ontwikkelen, sinds de opkomst van de smartphone.
Ook voor makers zijn er zulke ‘disruptieve’ technologieën in opmars. 3D-printing, laser cutting of robotica hebben het potentieel om de leefwereld van makers en maakbedrijven ingrijpend te veranderen – vaak ook ten goede. Tijdens dit event staan we stil bij wat er op u afkomt, en wat de opportuniteiten zijn voor makers.
Dankzij een kruisbestuiving tussen interessante profielen, bekende namen maar ook unusual suspects, krijgt u inzicht in de toekomstige kansen en bedreigingen voor maakondernemers in België.
kennismaker-netwerkevent-de makersProgramma:
Keynote STEVE BECKERS - General Manager Imec IClink ‘The Internet of Things, Plastic (Printed) Electronics & Building Integrated Photovoltaic Cells’
Keynote DEEPAK MEHTA - CTO 3Dee NV Opportuniteiten voor makers dankzij de 3D-revolutie
Enkele deelnemers voor de 4 panelgesprekken - Wouter Van Driessche (De Tijd) - Jan Denys (Randstad) -
Dirk Torfs (CEO Flanders Make) - prof. Koenraad Debackere (KULeuven) - Maarten Michielsen (EcoNation) - Jan Leyssens (Plan C), …
Thema's:
** Welke jobs en bedrijven zullen verdwijnen in de maakindustrie, welke komen er bij?
** Welke maaktechnologieën zullen wél doorbreken, welke zullen verdwijnen?
** Welke materialen raken binnenkort uitgeput, welke zullen steeds belangrijker worden?
** Hoe gaan we morgen bouwen? Wat zijn de bouwmaterialen en -technieken van de toekomst?


1. Netwerkevent voor authentieke vakmannen en -vrouwen
- 5 juni 2015 - Design Center De Winkelhaak, Antwerpen
Beheers je een vak? Heb je unieke vaardigheden? Ben je van plan een ambachtelijke stiel te leren? Zoek je contact met andere makers van  authentieke producten? Of wil je gewoon weten waar het naartoe gaat met de ambachten en de maakindustrie in onze contreien? Dan is dit event jouw belangrijkste afspraak voor de zomer van 2014. Ontdek het programma hieronder en kom in Antwerpen inspirerend netwerken, workshoppen en brainstormen.
skill exchange - de makers - ambachten in vlaanderenProgramma:
Plenaire sessie 'De toekomst van de ambachten in Vlaanderen'
Keuze uit 3 workshops:
** Start to export: hoe ga ik internationaal met mijn ambacht?'
** Hoe zet mijn ambacht in de markt? Praktische marketingstips' door Kurt Ostyn
** Bedenk samen met ons een imagocampagne voor de ambachten in België' door Tom Kestens

BEN JE ZELF EEN MAKER?

Of wil je op de hoogte gehouden worden van onze komende activiteiten?
Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief of maak jouw profiel aan op onze makerspagina.